4427 Hillside Britannia | transitional | bungalow | 4130 SQ.FT 

Behind the Design

The design was influenced by several key factors from the clients main requirements list; a bright home that maximized the lot and its views, a winged design to keep the bedrooms separate from the entertaining areas and a four car garage in which the bays did not dominate the front elevation of the home.

The Exterior

The clients had different preferences with the architectural style of the design, and so it was necessary to create a blend between traditional and modern elements. By balancing traditional materials with strong horizontal forms, the design combines the simplicity and openness of contemporary design with the comfort and elegance of tradition. Mixing flat rooflines with pitched peaks resulted in a unique look and further enhanced the traditional elements of the design.

 

The Design Footprint

First and foremost, the design needed to capitalize on the lot. It is one of the most spectacular lots within Calgary, providing astounding views from every angle off the rear. To match the shape of the lot, and to maximize the rear width, the design was dialed five degrees outward. This also allowed each room within the home to capitalize on the views it offered. To achieve the desired winged layout, the floorplan was designed into an ‘H’ shape.

The Living Area

All primary spaces on the main floor are oriented to the fantastic views the property offers. Because the clients wanted to capture the views from every angle, the great room and dining room wall was recessed back to enable the design to include more windows and open up the space. The living areas were designed to be cozy enough for two or graciously accommodate a large social gathering. The large kitchen island is perfect for family gatherings and entertaining and the great room is a luxurious and welcoming space.

Sunny Spaciousness

To deliver the bright home that was requested, the design incorporates tall ceilings and large oversized windows that open the home up, providing clear sightlines outward to harmonize the design with the surrounding landscape. The windows infuse the home with natural light to brighten the space and balance against the heavier details of the timber beams and stone used throughout the interior.

Grand Arrival

To create symmetry within the entryway, the staircase was designed to have an entrance point from both wings of the home. As the entryway is the connection point between the two wings, it required a unique design feature. Incorporating a bridge into the design resulted in a commanding entrance that felt grand and stately.

Indoor Basement Courtyard

The bridge feature also allowed for light and landscaping at the basement level, which was utilized to create an alluring indoor courtyard space and designed to be a private sanctuary for the owners. Reminiscent of a grotto, the design includes a water feature and fireplace.

The Garage

The clients wanted a four car garage, however, did not want the bays to dominate the exterior of their home. To accommodate four bays into the design, the locations of them was divided. To maximize curb appeal, three of the garage bays were designed to be drive-under, obscuring them entirely from any vantage point. The single bay was designed to be a drive around, which eliminates the view of the garage bay from the street level and provides increased privacy for the clients. Incorporating a trellis into the design created a sense of arrival and was complementary feature to the bridge at the entryway.

© 2019 DEAN THOMAS DESIGN GROUP